- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Porumbeii și ciorile, indicatori ai poluării cu metale grele
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Cercetători din Iași au studiat cadavrele porumbeilor și ciorilor găsite pe străzile orașului pentru a detecta prezența metalelor grele în organismul acestora și a demonstra impactul mediului toxic asupra faunei urbane, relatează Ziarul de Iași. În cadrul studiului intitulat „Bioacumularea metalelor grele la porumbei sălbatici și ciori din mediul urban al orașului Iași”, au fost descoperite metale grele precum cadmiul (Cd), cobaltul (Co), cromul (Cr), cuprul (Cu), nichelul (Ni) și plumbul (Pb) în țesuturile păsărilor.
Cercetătorii au concluzionat că aceste păsări pot servi drept indicatori valoroși pentru a evalua nivelul de poluare a mediului urban. Deși valorile concentrațiilor de metale grele găsite în organismele păsărilor nu indică o expunere la niveluri alarmante, expunerea cronică poate avea consecințe grave atât pentru păsări, cât și pentru oameni. Diana Iacob, doctorand la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității Alexandru Ioan Cuza, a subliniat că expunerea prelungită poate duce la acumularea acestor metale în organisme, afectând sănătatea pe termen lung.
Studiul a comparat, de asemenea, concentrațiile de metale grele din păsări cu datele Agenției de Protecția Mediului Iași, care monitorizează prezența cadmiului, plumbului și nichelului în aer. Cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor toxice pentru organismele de la vârful lanțului trofic, inclusiv pentru oameni, subliniind importanța utilizării acestor specii ca bioindicatori ai poluării cu metale grele în mediul urban.